Gátőrház, Nagyar Luby Kastély

A projekt összefoglalása
Application Külső falszigetelés
Location

Nagyar , Magyarország

A felhasznált termék (ek) Heraklith C (25x600x2000mm névleges méret) fagyapot táblák és Knauf MPN Plus 037 (50x600x1200 mm névleges méret) ásványgyapot táblák
Épület Egy régi gátőrház
Ügyfél Luby Kastély Múzeum

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyar Lubly-kastélyban található gátőrház renoválása a közelmúltban történt legújabb felújítás. A Heraklith anyagok a ház megújulásának szerves részét képezték, azzal a céllal, hogy összhangba hozzák a Luby Interaktív Vármúzeumban, az Antik Rózsa Kertben és az üvegházban már elvégzett fejlesztéseket.

Nagyfokú kreativitásra volt szükség ahhoz, hogy a szerkezet egyedülálló és figyelemfelkeltő legyen. A megoldás az volt, hogy színes Heraklith C fagyapot lapokat más modern anyagokkal együtt használtak, mellyel egy egyedi mintázatú homlokzatot hoztak létre.

Kihívás

Az 1990-es években épült az egykori gátőrház a Nagyar Luby-kastély területén, mely a renoválásáig egy meglehetősen egyszerű, jellegtelen épület volt. Felújításra szorult, hogy kiegészítse a közelmúltban a Luby Interaktív Vármúzeumban, a rózsakertben és a pálmaházban elvégzett magas színvonalú fejlesztéseket.

Ahelyett, hogy az épületet lerombolnák volna, az építészt arra kérték, hogy kreatívan és retrospektív módon gondolja újra az épület szigetelésének megjelenését.

Megoldás

Az építészek úgy döntöttek, hogy alacsony költségű anyagok és félkész alkatrészek kombinációját használják, hogy egyedi és figyelemfelkeltő látványt alkossanak.Különös hangsúly lett fektetve a kivitelezésre, és olyan jellemzőkre, mint a csavarelrendezések geometriai pontossága a dekoratív megjelenés része.

Először egy keretet rögzítettek az épület hagyományosan vakolt falára, amelyhez két réteg Knauf MPN Plus 037 ásványgyapot táblát rögzítettek. Ezt a szigetelő réteget szürke és fehér cementkötőanyaggal készített Heraklith C fagyapot lapokkal lezárták, és váltott mintázatban felhelyezték.

Az alumínium Z profilokat a lapok vízszintes elhelyezésére és az első és az utolsó csíkok rögzítésére használtuk.

A Heraklith C fagyapot lemezeket jellemzően több féle módon is  lehet alkalmazni, mint például mennyezetekhez, külső falakhoz, padlólemezekhez, lakó- vagy nem lakóépületek tetőtetőjeihez, mezőgazdasági épületekhez, sőt még a vasút mellé is a vasút közelében lévő lakók zajártalom csökkentése érdekében. Anyagából fakadóan tetszetős, emelett nedvesség- és penészálló.

A fő összetevője az aprított fa vagy „fagyapot”, amely jellegzetes megjelenést biztosít a terméknek. A Heraklith C legújabb generációja cementet használ az aprított fa megkötéséhez. A cement a lapokat időjárásállóvá teszi, és elegendő tartósságot biztosít a külső használathoz, továbbá passzív tűzvédelmi panelként használhatóak. A kötőanyag színe sokféle lehet, ezáltal biztosítva a változatos ám mégis konzisztens megjelenést.